ناباروری ناشی از واریکوسل و راه های درمان آن

ناباروری ناشی از واریکوسل یکی از شایع ترین بیماری ها و علل ناباروری در مردان است؛ در این موارد راه های متفاوتی برای درمان آن پیشنهاد می شود.


چه زمانی میفهمیم که واریکوسل داریم؟

بسیاری از مردان تا زمانی که جهت ناباروری معاینه نشوند، اغلب از ابتلای خود به واریکوسل اطلاع ندارند. واریکوسل واریس سیاهرگ های کیسه بیضه است. ناباروری هنگامی تشخیص داده می شود که یک زوج پس از 12 ماه تلاش به وسیله ارتباط جنسی محافظت نشده موفق به بچه دار شدن نمی شوند.

ناباروری ناشی از واریکوسل مسئله ای چندان نادر نیست و از هر 6 زوج، یک زوج را تحت تاثیر خود قرار می دهد. واریکوسل در 15 درصد مردان اتفاق افتاده و تصور می شود که عامل تا 40 درصد از موارد ناباروری باشد. خبر خوب این است که گزینه هایی درمانی برای ناباروری ناشی از واریکوسل وجود دارد.

✅ ارتباط بین واریکوسل و ناباروری

نقش مردان در باروری، ارائه اسپرمی سالم است که بتواند از واژن، رحم و لوله های فالوپ عبور کند. لوله فالوپ جایی است که یک اسپرماتوزون (اسپرم) منتظر می ماند تا یک تخمک یا اووم زن آزاد شود. هنگامی که یک تخمک آزاد شد، می تواند لقاح یافته و به یک رویان توسعه یابد.

مطلب مرتبط: واریکوسل گرید 3

رویان در نهایت تبدیل به یک نوزاد می شود. جهت انجام این کار، مرد نیازمند منی یا انزالی است که حاوی اسپرم هایی کافی و با توانایی حرکت مناسب و باروری تخمک می باشد. ابتلا به واریکوسل می توانند این فرایند را تحت تاثیر قرار داده و سبب نازایی شود.

ارتباط بین واریکوسل و ناباروری

✅ چگونه واریکوسل سبب نازایی می شود؟

واریکوسل دمای بیضه ها را افزایش می دهد که این وضعیت بر سیر تکاملی اسپرم ها تاثیر می گذارد. این افزایش در دما دو اثر دارد. اول اینکه سبب کاهش تولید تستوسترون می شود. تستوسترون، هورمون مردانه است که در تولید اسپرم شرکت دارد.

این کاهش در تستوسترون منجر به کاهش تعداد اسپرم های تولیدی شده و همچنین می تواند به نقص در تکامل اسپرم ها منجر شود و در نتیجه ناباروری ناشی از واریکوسل را بوجود می آورد.

نقص در تکامل اسپرم ها تحرک یا قابلیت شنا کردن اسپرم در منی را تحت تاثیر قرار داده و مختل می کند. همچنین، تصور می شود افزایش دما منجر به افزایش گونه های فعال اکسیژن شده که این گونه ها نیز به غشا و ماده وراثتی (DNA) اسپرم آسیب می زنند.

تمامی این اثرات به سلامت اسپرم آسیب می زنند و باعث ناباروری ناشی از واریکوسل میشود. همانطور که در بالا گفت واریکوسل به 4 روش می تواند باروری را تحت تاثیر قرار دهد که این روش ها عبارتند از:

کاهش تعداد اسپرم ها

تصور می شود که در واریکوسل به علت محیطی که برای اسپرم ها به وجود می آید تعداد آن ها کاهش می یابد. دمای بدن در کیسه بیضه معمولا چندین درجه کم تر از دمای دیگر اعضای بدن است.

هنگامی که خون در این ناحیه جمع می شود، این وضعیت می تواند سبب اختلال در کاهش دمای آن محیط شده و به مقداری جزئی دمای بیضه ها را افزایش می دهد.

این افزایش دما برای عملکرد مناسب اعضای تناسلی مرد بیش از حد بالا است. به ازای هر یک درجه افزایش دما در کیسه بیضه و بیضه ها کاهشی 40 درصدی در شمار اسپرم ها به وجود می آید.

کاهش میزان تستوسترون

واریکوسل با کاهش سطح تستوسترون ارتباط داده شده که می تواند عملکرد جنسی فرد را تحت تاثیر قرار دهد.

مطلب مرتبط: آزمایش اسپرم

آسیب DNA در اسپرم

واریکوسل با آسیب دیدن DNA یا ماده وراثتی در اسپرم ها در ارتباط است. مطالعات بیان می کنند که مردان مبتلا به واریکوسل نسبت به مردانی که به این مشکل دچار نیستند تعداد بیش تری اسپرم آسیب دیده دارند.

آسیب dna

کاهش کیفیت منی

واریکوسل با نامتعادلی هایی در بدن ارتباط دارد که سبب کاهش کیفیت منی می شوند. کیفیت مناسب منی برای رشد و تحرک اسپرم الزامی است.

✅ درمان واریکوسل

واریکوسل می تواند هم از روش های جراحی و هم روش های درمانی غیر جراحی درمان شود. این روش های درمانی سبب کاهش فشار در سیاهرگ های واریسی می شود که واریکوسل را به وجود آورده اند. واریکوسلکتومی روشی غیر جراحی است که شامل بازکردن پیچ خوردگی سیاهرگ هایی می شود که سبب واریکوسل شده اند.

علاوه بر آن، یک گزینه درمانی با کم ترین حد تهاجم به نام آمبولیزاسیون واریکوسل وجود دارد. هر دو این روش های درمانی می توانند سبب رفع واریکوسل شده و منجر به بهبود هایی در تعداد و کیفیت اسپرم ها شوند. در اینجا اطلاعاتی درباره گزینه های درمانی متفاوت آورده شده است:

واریکوسلکتومی باز

واریکوسلکتومی باز شامل برش، معمولا در ناحیه کشاله ران، جهت دسترسی به عروق خونی می شود که با واریکوسل در ارتباط هستند. بعد از آن، پیچش این عروق خونی باز می شود.

مطلب مرتبط: عمل واریکوسل

واریکوسلکتومی لاپاراسکوپیک

واریکوسلکتومی لاپاراسکوپیک شامل 3 برش کوچک در ناحیه شکم می شود. یکی از این برش ها برای وارد کردن لاپاراسکوپ به درون شکم استفاده می شود. دو برش دیگر برای وارد کردن ابزار های مورد نیاز برای برش و باز کردن پیچش سیاهرگ های متورم استفاده می شوند. این روش درمانی نیازمند بیهوشی عمومی می باشد.

مطلب مرتبط: لاپاراسکوپی واریکوسل

واریکوسلکتومی میکروسرجری

واریکوسلکتومی میکرو جراحی شامل ایجاد یک برش در کشاله ران شده و به واریکوسلکتومی باز شباهت دارد با این تفاوت که جراح از یک میکروسکوپ جهت دیدن عروق خونی استفاده می کند. میکروسکوپ تشخیص این عروق خونی را آسان تر می کند.

روش میکروسرجری

آمبولیزاسیون واریکوسل

آمبولیزاسیون واریکوسل روشی بدون بستری و با حداقل سطح تهاجم برای ناباروری ناشی از واریکوسل است که توسط یک رادیولوژیست مداخله ای انجام می شود. در این روش یک برش کوچک جهت وارد کردن یک کاتتر در کشاله ران ایجاد می شود. کاتتر یک لوله نازک است که به درون سیاهرگ رانی قرار می گیرد.

مسیر این کاتتر با استفاده از تکنولوژی اشعه ایکس مشخص شده و کاتتر به درون سیاهرگ های متورمی هدایت می شود که واریکوسل را به وجود آورده اند.

یک کویل کوچک به درون رگ ها فرستاده می شود تا آن ها را بسته و جریان خون را به عروق خونی دیگر هدایت کند. در پایان این فرایند، کاتتر خارج شده و یک بانداژ بر روی برش کوچک قرار داده می شود.

به گفته جامعه رادیولوژیستان مداخله ای، قیمت و تاثیر آمبولیزاسیون در بهبودی ناباروری ناشی از واریکوسل در مردان به اندازه بستن رگ ها به روش جراحی باشد.

میزان بارداری و عود مشکل در این روش با روش واریکوسلکتومی جراحی قابل مقایسه است. بیمارانی که تحت هر دو عمل قرار گرفته اند بیان دارند که ترجیح و تمایل بسیاری به آمبولیزاسیون داشته اند. سه ماه پس از آمبولیزاسیون واریکوسل می توان افزایش تعداد اسپرم ها را مشاهده کرد.

✅ تشخیص ناباروری ناشی از واریکوسل

بسیاری از موارد واریکوسل می توانند تا زمانی که مشکلات ناباروری به وجود نیامده اند بدون تشخیص باقی بمانند. مطالعات بیان دارد که در حدود 40 درصد از مردان نابارور مبتلا به واریکوسل هستند. به دلیل نقش بالقوه واریکوسل در آسیب رساندن به بیضه ها و تاثیر آن بر کیفیت اسپرم ها شناسایی و تشخیص آن در حین معاینه جسمانی مهم است.

هنگامی که علائم واریکوسل نمایان نیستند، جریان غیر عادی خون اغلب می تواند با استفاده از یک آزمایش تصویر برداری به وسیله امواج صوتی یا یک ونوگرام کم تهاجم تشخیص داده شود.

ونوگرام، یک آزمایش اشعه ایکس است که جهت برجسته شدن ناهنجاری های عروق خونی، رنگی مخصوص به درون سیاهرگ ها تزریق می شود. در صورتی که ابتلا به واریکوسل در شما تشخیص داده شده و مایل به دوری از جراحی واریکوسل می باشید، آمبولیزاسیون واریکوسل می تواند گزینه ای مناسب برای شما باشد.

دکتر حسین کرمی متخصص واریکوسل و اورولوژی در تهران

4/5 - (3 امتیاز)

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر Meysam یکشنبه ۶ اسفند ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 158 مشاهده پرسش
    من ۲۴ سال سن دارم.
    Semen volume 4
    Semen ph 7.2
    Sperm density 82.38
    Motile sperms 49.35
    Progressive sperms 41.86
    Round cell 0.23
    Normal morphology 80
    Rapid progressive 30.75
    Slow 11.11
    Non 7.49
    Immotile 50.65
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲ اسفند ۹۶( 6 سال پیش)
      از نظر من فعلا شما درمان نمیخواهید
    2. تصویر کاربر Meysam پنجشنبه ۳ اسفند ۹۶( 6 سال پیش)
      اگر بخوام کاملا خوب شوم چ قرص و دارویی مصرف کنم
    3. تصویر کاربر Meysam پنجشنبه ۳ اسفند ۹۶( 6 سال پیش)
      اگر بخوام کاملا خوب شوم چ قرص و دارویی مصرف کنم
    4. تصویر کاربر Meysam پنجشنبه ۳ اسفند ۹۶( 6 سال پیش)
      اگر بخوام کاملا خوب شوم چ قرص و دارویی مصرف کنم
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۶ اسفند ۹۶( 6 سال پیش)
      نیاز به دارو نیست
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر سيما جمعه ۲۷ بهمن ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 186 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشيد دكتر مي خواستم اين آزمايش اسپرم همسرم را تفسير كنيد ممنونم ازتون
    semen volume :4.00
    semen ph:7.60
    sperm density:34.47
    motile sperm:32.01
    progressive sperms:30.16
    normal morphology :68.00
    rapid speed :18.92
    slow:11.24
    non progressive:1.85
    immotile:67.99
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۷ بهمن ۹۶( 6 سال پیش)
      ازمایش قابل قبول است
  • تصویر کاربر شریف یکشنبه ۲۲ بهمن ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 191 مشاهده پرسش
    با عرض سلام خدمت آقای دکتر
    من آزمایش اسپرم دادم و تعداد اسپرم هام ۳۰میلیون بود و سن من هم ۲۵ ساله،گفتم که من باید چکار کنم و پیش دکتر هم رفتم که ویتامین ای و فولیک اسید بهم داده
    دوستم میگه قرص فارماتون استفاده کنم،شما چه پیشنهادی دارین و آیا اصلا میتونم پدر شم؟؟؟؟
    خواهشا یه راهکار خوب و زودنتیجه معرفی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۲ بهمن ۹۶( 6 سال پیش)
      اينها معيار ناباروري نيست ولذا شما نياز به درمان نداريد
  • تصویر کاربر فیروزه یکشنبه ۱۵ بهمن ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 163 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید آقای دکتر من الان دوسال ازدواج کردم با شوهرم وقتی رابطه دارم متاسفانه آب منی از شوهرم به مقدار کم خارج میشه متاسفانه آب اصلی تا حالا ازش خارج نشده آقای دکتر قبلا شوهرم ازدواج کرده بود یه دخترم هم داره ولی نمیدونم چرا این مشکل پیدا کرده خواهش کمکم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۵ بهمن ۹۶( 6 سال پیش)
      يا تنگي مجرا دارد يا داروي پروستات ميخورند
  • تصویر کاربر مسعودقاری جمعه ۶ بهمن ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 181 مشاهده پرسش
    سلام دکترجان این پودر گیاهی پودر گیاهی H80 Sinless واقعا واسه باروری مفیده ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۶ بهمن ۹۶( 6 سال پیش)
      اثرش مشخص نيست
  • تصویر کاربر حمید سه شنبه ۳ بهمن ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 170 مشاهده پرسش
    سلام من سه روزه عمل واریکوسل دو طرفه کردم بیضه راستم پایین تر وآویزانتر از سمت چپ میباشد علائم دیگری ندارم ممنون میشم راهنماییم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۳ بهمن ۹۶( 6 سال پیش)
      طبیعی است صبر کنید
  • تصویر کاربر سهیل شنبه ۳۰ دی ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 176 مشاهده پرسش
    سلام و احترام
    قبل از اقدام به بارداری تست اسپرم دادم دکتر فرمودن تعداد خوبه کمی حرکته اسپرم کنده ولی مشکلی نیست دوبار اقدام کردم یک بار هفته 6 یکبار هفته9 بچه سقط شد میخواستم شما هم نظرتونو بدونم آیا من واریکوسل دارم؟ فایل را براتون فرستادم اگر بررسی کنید ممنون میشم پاسخ بدین
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۳۰ دی ۹۶( 6 سال پیش)
      ارتباطی به واریکوسل ندارد دوباره اقدام کنید
  • تصویر کاربر مهدی شنبه ۳۰ دی ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 168 مشاهده پرسش
    با سلام
    عمل واریکوسل تا چه اندازه باعث افزایش اسپرم می شود؟
    ایا تعداد پایین اسپرم قابل درمان می باشد ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۳۰ دی ۹۶( 6 سال پیش)
      ۵۰ در صد امکان. دارد
  • تصویر کاربر هادی دوشنبه ۱۸ دی ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 190 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید . حدود یک سال است که اقدام به بچه داری کرده ام . و در این مدت قرص های زیادی مصرف کرده ام . و تعداد اسپرم هام زیاد است ولی حرکت کند دارند و تخمدان را بارور نمی کنند . دکترم به من گفت باید عمل جراحی کنی و شکافی در بغل بیضه ات ایجاد شود . می خواستم بدانم ایا اون عمل بهتر از یا عمل iui . لطفا کمکم کنید . خیلی نگرانم . مرسی
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۷ دی ۹۶( 6 سال پیش)
      باید معاینه کنم تا عرض کنم چه کار باید بکنید تماس۰۲۱۲۲۶۴۲۷۴۴
    2. تصویر کاربر هادی یکشنبه ۱۷ دی ۹۶( 6 سال پیش)
      اگر عکس ازمایش رو براتون بفرستم میشه یا باید حضوری بیام . ادرس مطلب رو لطف کنید . مرسی
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۸ دی ۹۶( 6 سال پیش)
      ٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤ تماس
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر محمود پنجشنبه ۱۴ دی ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 197 مشاهده پرسش
    خسته نباشین من ده ماه قبل عمل واریگوسل انجام دادم بعدعمل دکترم گفت عملت خوب بودتوسونگرافی قبل عمل درسمت چپ سه میلیمتر بود که دکترعمل کردگفت وایگوسل داری بعدچهارماه دکترگفته بودآزمایش اسپرم بدم رفتم آزمایش اسپرم بعدش دکترگفت اسپرمت خیلی ضعیف شده دوباره نوشت سونگرافی که توی سونگرافی جدیدوارکوسل گریدیک بادیامتر2/5مشاهدشدولی دکترهیچ مشکلی نداره چون نارسائی وریدی درشبکه پمپنی فرم طرفین روئیت نمیشه الان هم بعدده مادوباربهم آزمایش نوشت البته بعداون آزمایش چهاره ماه بعددکتربرام ده تاآمپول وتعدادی قرص نوشدکه هیچ اتفاقی نه افتاددوباره نوشت آزمایش دادم که بعدعمل کلیه آزمایش هام سرعت اسپرم راصفرنشون میده لطفاکمکم کنین من توشهرکوچکی هستم فقط یه متخصص دربیمارستان داریم عکس سونگرافیدقبل بعدعمل راهم فرستادم لطفایه نگاهی کنین بگین من چیکارکنم لطفا لطفا
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۴ دی ۹۶( 6 سال پیش)
درحال دریافت اطلاعات