فهرست موضوعات
مایع منی سالم معمولا به رنگ سفید یا سفید خاکستری است. تغیر رنگ مایع منی ممکن است شما را در مورد وضعیت سلامتی خود دچار شک و تردید کند. گاهی این تغییر رنگ مساله مهمی نیست اما همچنین می تواند نشان دهنده یک مشکل بالینی باشد.
دلایل زرد شدن مایع منی
دلایل بسیاری برای تغییر رنگ مایع منی به رنگ زرد وجود دارد.
وجود ادرار در مایع منی
گاهی ادرار پشت مجرای ادراری به دام می افتد. مجرای ادراری لوله ای است که ادرار و اسپرم را به بیرون از بدن شما حمل می کند. در این زمان، ممکن است مایع منی هنگام خروج از آلت تناسلی با ادرار ترکیب شود. مخلوط شدن ادرار و مایع منی ممکن است رنگ مایع را به زرد تغییر دهد.
احتباس ادرار می تواند به دلایل زیر رخ دهد:
- عفونت مجرای ادراری
- بزرگ شدن پروستات که به آن هایپرپلازی پروستاتی خوشخیم نیز می گویند.
- عفونت
- سایر شرایط
یرقان
اگر به یرقان مبتلا باشید، پوست و سفیدی چشم شما ممکن است متمایل به رنگ زرد باشد. این شرایط می تواند بر روی رنگ مایع منی نیز تاثیر بگذارد. یرقان، در نتیجه بالا بودن فشار یکی از رنگدانه های صفراوی که زرد-نارنجی بوده ایجاد می شود. این ماده بیلی روبین نامیده می شود. این رخداد می تواند به دلایل زیر باشد:
- ویروسهایی مانند هپاتیت
- اختلالات خود ایمنی
- نقصهای متابولیکی ژنتیکی
- مصرف الکل
- سنگ یا التهاب کیسه صفرا
- سرطان کیسه صفرا یا پانکراس
- پانکراتیت
لوکوسیتوپرمی
افزایش ناگهانی تعداد گلبولهای سفید خون نشان دهنده شرایط ابتلا به لوکوسیتوپرمی می باد. لوکوسیتوپرمی، که به آن پیوسپرمی نیز می گویند، می تواند منجر به زرد شدن مایع منی شما شود. این شرایط می تواند مایع منی و اسپرم های شما را ضعیف و آسیب دیده کرده که در نتیجه منجر به ناباروری می شود. لوکوسیتوپرمی می تواند به دلایل زیر ایجاد شود:
- عفونت
- تورم در برخی نواحی آلت تناسلی یا کشاله ران
- عفونت تناسلی مانند هرپس، گونورآ یا کلامیدیا
- اختلالات خود ایمنی
- تنگی و باریک شدن مجرای ادراری
- دفعات کم انزال
- گشاد شدن رگهای خروجی از بیضه
- مصرف الکل، ماریجوآنا یا تنباکو
- سایر بیماری ها
عفونت پروستات
تغییر رنگ مایع منی به زرد-سبز می تواند نشانه ای از احتمال عفونت پروستات باشد. عفونت پروستات ممکن است در نتیجه نشت باکتری های ادراری به پروستات ایجاد شوند. علائم این مشکل شامل موارد زیر است:
- ادرار سخت، دردناک یا مکرر
- ساختار ابر مانند در ادرار
- درد در هنگام انزال
- درد در ناحیه پایینی کمر، شکم، آلت تناسلی یا کشاله ران
فاکتورهای مربوط به سبک زندگی
الکل و تنباکو ممکن است بر روی رنگ مایع منی تاثیر گذاشته و به طور موقت آن را زرد رنگ کند. همچنین برخی مردان پس از مصرف غذاهایی خاصی مانند غذاهای غنی از سولفور از جمله سیر، پیاز و پیازچه نیز این تغییر رنگ را مشاهده می کنند. داروهای خاصی نیز ممکن است در تغییر رنگ مایع منی دخیل باشند.
بیماری های منتقله از راه جنسی و تغییر رنگ مایع منی
بیماری های منتقله از راه جنسی (STD) مانند گونورآ یا کلامیدیا می تواند یکی از دلایل مایع سفید-زرد رنگ خارج شده از آلت تناسلی شما باشد.
اگر مبتلا به یکی از این بیماری ها باشید، خروج مایع ممکن است همراه با یکی از علائم زیر باشد:
- سوزش در هنگام ادرار
- درد
- خارش
- تکرر ادرار
برخی از STD ها می تواند منجر به ایجاد لوکوسیتوپرمی نیز شود که رنگ مایع منی را به زرد تغییر می دهد.
اگر احتمال ابتلا به STD را دارید، می بایست حتما به پزشک مراجعه کنید. درمان مناسب می تواند علائم را کم کرده و شانس انتقال بیماری به شریک جنسی را کاهش دهد.
مراجعه به پزشک
تغییر در رنگ مایع منی ممکن است موقت بوده و خود به خود از بین برود. اگر رنگ مایع منی شما بیش از یک یا دو هفته زرد باقی ماند، به پزشک مراجعه کنید.
علاوه بر این، اگر تغییر رنگ مایع منی شما به همراه علائم زیر باشد نیز می بایست نزد پزشک بروید:
- درد
- مشکل در عملکردهای جنسی
- تب
- وجود خون در ادرار
درمان
درمان این مشکل بستگی به عامل ایجاد کننده تغییر رنگ مایع منی دارد.
1- برای اصلاح مشکلات احتباس ادرار و یرقان، پزشک شما شرایط ایجاد کننده بیماری را درمان خواهد کرد.
2- چنانچه مبتلا به لوکوسیتوپرمی باشید، ممکن است آنتی بیوتیک، داروهای ضد التهاب غی استروئیدی یا مکمل های خاصی برای شما تجویز شود. در برخی شرایط، برای اصلاح مشکلاتی که ایجاد کننده مشکل هستند، نیاز به جراحی می باشد.
3- درمانهای مورد نیاز برای بیماری های منتقله از راه جنسی و عفونت پروستات ممکن است آنتی بیوتیک ها را شامل شود.
چشم انداز
تغییر در رگ مایع منی ممکن است در ابتدا یک علامت هشدار دهنده باشد اما به خاطر داشته باشید می تواند تنها یک مشکل موقتی نیز باشد. اگر علائم دیگری ندارید، کمی صبر کنید. ممکن است رنگ مایع منی شما به شکل طبیعی باز گردد.
اگر تغییر رنگ مایع ادامه یافت، با پزشک خود مشورت کنید. درمان صحیح می تواند سایر مشکلاتی که بر روی سلامتی شما تاثیر می گذارد را از بین ببرد.
دکتر حسین کرمی متخصص اورولوژی و ناباروری مردان در تهران