ناباروری و روش های جدید درمان آن

امروزه ناباروری به یکی از چالش های بزرگ بشریت تبدیل شده است. برای درمان این موضوع راهها و روشهای گوناگون و زیادی در جهان پیشنهاد شده است که در این مقاله آنها را دنبال میکنیم.


محققان در سراسر جهان به دنبال درمان های ناباروری با درصد موفقیت بالا هستند. از بعضی روش های ساده مانند کاشت نطفه گرفته تا نظریات پیچیده مانند استفاده از DNA سه والد برای تولد نوزاد، به زوج هایی که با ناباروری دست و پنجه نرم میکنند احساس امیدواری میدهند. در اینجا مطالبی در مورد بعضی از روش های اخیر درمان ناباروری و مطالعات راجع به آن ها گرد آوری شده است.

1- هورمون تحریک کننده ی فولیکول (FSH)

معمولا در هنگام باروری درون آزمایشگاهی، پزشک به خانم ها مقدار زیادی هورمون تحریک کننده ی فولیکول (FSH) می دهد تا رشد فولیکول های زیادی را درون تخمدان تحریک کند و تخمک های ایجاد شده را بتواند در یک مرحله برداشت کند. بعد از آن این تخمک ها درون ظروف آزمایشگاهی با اسپرم ترکیب میشوند. اما به نظر میرسد مقدار بیش از حد FSH (که به طور معمول غلظت های مختلف آن توسط غده ی هیپوفیز در طی چرخه ی قاعدگی تولید میشود و منجر به آزاد شدن یک تخمک میشود)  میتواند شانس خانم ها را برای باردار شدن در طی IVF کمتر کند.

یک مطالعه ای که در سال 2015 انجام شد، دریافت که از 650.000 مورد IVF انجام شده در ایالات متحده خانم هایی که که FSH فراوانی دریافت کرده اند، شانس کمتری برای تولد نوزاد زنده داشته اند، و احتمال آن 15 تا 20 درصد کاهش یافته بود. دانشمندان امیدوارند که نتایج تحقیقات بیشتر در مورد اینکه چه میزان FSH برای یک بارداری موفق لازم است به آن ها کمک کند.

2- روش درمانی IUI

این روش برپایه تسهیل راه اسپرم به سمت تخمک میباشد و به این طریق به درمان ناباروری کمک میکند. اسپرم از اثرات جانبی واژن و لوله رحم دور می ماند، و زمانی که برای تشکیل تخم لازم است کوتاه میشود.

زمانی که اسپرم همسر شما یا فرد اهداکننده در آزمایشگاه درحال پردازش است، نمونه ای از اسپرم ها با بیشترین کمیت و کیفیت گرفته میشود. بعداز آن مقدار مورد نیاز اسپرم با استفاده از یک کاتتر نازک و بلند (با قطر 1.8 میلیمتر) به طور مستقیم به رحم شخص مونث وارد میشود.

ارزیابی اسپرموگرافی از تمام نمونه اسپرم قبل از IUI انجام میشود. در بیشتر موارد از نمونه تازه اسپرم همسر شما استفاده میشود، اما از اسپرم فریز شده یا اسپرم اهدایی میتواند استفاده شود. در این روش به طور همزمان تحریک هورمونی همسر مونث نیز انجام میشود. هدف این تحریک قبل از IUI بالغ کردن یک یا دو فولیکول است. تحریک کردن شانس دستیابی به بارداری را افزایش می دهد. این فرآیند شبیه به فرآیند معاینه متخصص زنان و زایمان است. همچنین کاملا بدون درد (بدون نیاز به استفاده از بیحسی موضعی انجام میشود) و سریع است.

روش IUI

✅ درصد موفقیت

در اولین چرخه ی درمانی این روش 5 تا 15 درصد خانم ها به بارداری دست می یابند. موفق به باردار شدن به سن خانم ها نیز بستگی دارد و با افزایش سن کاهش می یابد. این روش درمان ناباروری هرگز بعد از 40 سالگی انجام نمی شود. اگر بعد از انجام سه چرخه IUI بارداری حاصل نشود، ممکن است پزشکتان روش کارآمد تری را برای شما پیشنهاد کند.

3- شاخص تکه تکه کردن DNA

زوج هایی که که میخواهند اسپرم و تخمکشمان در آزمایشگاه ترکیب شوند، دو روش دارند: باروری درون آزمایشگاهی (روشی که در آن تخمک برداشته شده در یک ظرف به همراه تعداد زیادی اسپرم قرار داده خواهد شد که امید است یک اسپرم با تخمک لقاح یابد) و تزریق درون سیتوپلاسمی اسپرم (روشی که پیچیده تر است و اسپرمی که احتمال باروری بیشتری دارد به درون تخمک تزریق میشود). تزریق درون سیتوپلاسمی اسپرم هزینه ی سنگین تری دارد و این روش برای زوج هایی پیشنهاد میشود که کیفیت اسپرم کمی دارند یا تخمک آن ها پوشش سختی دارد که عمل لقاح را مشکل میکند.

امروزه مطالعات نشان داده آنالیز اسپرم توسط روش شاخص تکه تکه کردن DNA هزنیه ی اضافی زوج ها را برای تزریق درون سیتوپلاسمی اسپرم میکاهد. این روش به دنبال هر اسپرمی میگردد که شکست کروموزومی دارند، این اسپرم ها احتمال بارداری را کاهش میدهند.

4- فشرده کردن نطفه

محققان به دنبال بهترین راه برای فشرده کردن نطفه با بیشترین شانس برای لانه گزینی در رحم هستند که در نتیجه ی آن بارداری و تولد نوزاد اتفاق می افتد.

درحال حاضر جنین شناسان جنین را بعد از چند روز ارزیابی میکنند تا ببیند کدام حالت برای کاشت بهتر است. کلینیک های مختلف نظرهای متفاوتی درباره ی بهترین روش انجام این کار دارند.

اما تحقیقات دانشگاه استندفور یک راه ساده برای زنده ماندن جنین نشان داده است: فشرده کردن آن. آنها ابتدا تئوری خود را بر روی موش آزمایش کردند و دریافتند که اگر جنین در یک ساعت آخر فشرده شود، شانس بیشتری برای سالم ماندن در مرحله ی بلاستوسیت دارد. نصف این جنین ها به سمت بچه موش رفتند.

این مطالعات به انسان ها بسط داده شد و نشان داد احتمال موفقیت جنین و سلامت آن در مرحله ی بلاستوسیت حدود 90 درصد است. آزمایش های بیشتری نیاز است، اما اگر فشردن جنین به یک روش دقیق برای تعیین حیات آن تبدیل شود، این روش میتواند به یک روش دقیق با موفقیت بیشتری از IVF تبدیل شود.

روشهای درمان ناباروری

5- سلول INVO

در روش تلقیح آزمایشگاهی معمولی، جنین سه تا پنج روز قبل از جایگذاری انکوبه میشود. اما کمپانی ایالات متحده میگوید روشی به اسم سلول INVO از انکوله کردن موثرتر است و احتمال بیشتری برای لانه گزینی دارد.

روش سلول INVOکه در امریکا و کانادا برای درمان ناباروری تایید شده است. اما فقط در بعضی از کیلینیک ها انجام میشود. در این روش بعد از ترکیب تخمک و اسپرم آن ها را در سلول INVOقرار داده و یک کپسول آن را احاطه میکند، بعد از گذشت پنج روز کپسول جنین برداشته شده و جنین طبق معمول در رحم قرار داده میشود.

در ماه فوریه اعلام شد نتایج حاصل از این روش برای تولد نوزاد موفقیت آمیز تر از روش IVF بوده است.

6- تقویت با سلول های پیشرو تخمک

کیفیت پایین تخمک یکی از بزرگترین عللی است که مانع درمان موفق ناباروری میشود. یکی از کمپانی های باروری اعلام میکند که امیدوار است یک تغییر در درمان جدید ایجاد کند که در آن احتمال زنده ماندن تخمک خانم ها بیشتر میشود.

هدف این آزمایشات جدید میتوکندری، ساختار های کوچک درون سولی هستند که وظیفه ی تولید انرژی با استفاده از اکسیژن و ماده ی غذایی برای سلول را دارند. با افزایش سن خانم ها میتوکندری های تخمک او کم توان شده و تاثیرات خود را از دست میدهند. به طور بالقوه کاهش توان باروری تخمک ها احتمال باروری موفق را کاهش میدهد.

دانشمندان چیزی به اسم سلول پیشرو تخمک کشف کرده اند، سلول های که در تخمدان وجود دارند ولی تخمک نمیشوند. در این درمان که به آن تقویت میگویند، قبل از اضافه کردن اسپرم به تخمک، میتوکندی های سالم از سلول های پیشرو به اسپرم ها اضافه خواهد شد.

7- تکنینک جایگذاری میتوکندری

همچنین در این روش هدف میتوکندری ها هستند، اما در این روش امیدواری به خانواده هایی است که مادر مشکلات میتوکندریایی دارد، در این بیماری با کاهش انرژی تولید شده توسط میتوکندری ها عملکرد سلول ها کاهش یافته یا ممکن است حتی بمیرند. در این بیماری ممکن است افراد دچار رشد ضعیف، بیماری های کبدی، ضعف عضلات یا حتی صرع شوند.

در این روش از تخمک مادر و میتوکندی های اهدایی استفاده میشود تا از انتقال بیماری های میتوکندریایی به نوزاد جلوگیری شود. این تخمک جدید در مرحله ی بعد با اسپرم مخلوط میشود و جنین تشکیل میشود.

اما نمیتوان انتظار داشت این روش به زودی در سراسر دنیا فراگیر شود. زیرا در بعضی کیلینیک های خاص و حتی به صورت آزمایشگاهی استفاده میشود.

تشخیص ژنتیک قبل از لقاح (PGD) چیست؟

تشخیص ژنتیک قبل از لقاح (PGD) یک تکنولوژی تولید مثلی است که به همراه چرخه IVF استفاده میشود تا احتمال موفقیت بارداری و زایمان را افزایش دهد. این تشخیص آزمایش ژنتیکی است که روی سلول هایی انجام میشود که از جنین ها برداشته شده اند، تا به تشخیص بهترین جنین کمک کند و باعث دستیابی به بارداری و جلوگیری از بیماری های ژنتیکی، آن هایی که زوجین در خطر آن هستند، میشود.

PGD

✅ PGD به چه کسانی توصیه می شود؟

PGD ممکن است در تمام چرخه های IVF درنظر گرفته شود، با این حال آن هایی که ممکن است بیشترین فایده را از این آزمایش داشته باشند زوج هایی هستند که در خطر بالای اختلالات کرموزومی یا بعضی بیماری های ژنتیک خاص قرار دارند. این شامل خانم هایی است که چند سقط داشته اند یا آن هایی که بارداری قبلی با اختلال کروموزومی داشته اند.

خانم های بالای 38 سال و مردان با بعضی از اختلالات اسپرمی ممکن است جنین با درجه ی بالایی از اختلالات کروموزومی تشکیل دهند. این تست همچنین به اسم PGT-A شناخته میشود. به علاوه، اگر شخصی حامل یک نوآرایی ساختاری کروموزومی است، PGD میتواند مشخص کند که کدام جنین مقدار طبیعی ماده کروموزومی دارد.

این تکنولوژی همچنین به اسم PGT-SR (نوآرایی ساختاری) نیز شناخته میشود. وقتی احتمال 25 یا 50 درصد برای داشتن فرزندی با نوعی بیماری خاص ژنتیکی وجود داشته باشد، PGD میتواند برای تشخیص این که کدام جنین مورد تاثیر قرار گرفته است، کدام تاثیری ندیده است یا کدام حامل این بیماری است (اگر ممکن باشد) طراحی شود. بعد از آن، فقط جنین هایی که بیماری را ندارند به داخل رحم منتقل میشوند تا بارداری ایجاد شود. این روش به اس PGT-M (اختلالات تک ژنی) نیز شناخته میشود.

 دکتر حسین کرمی متخصص اورولوژی و ناباروری مردان در تهران

شما می توانید از طریق قسمت پرسش از دکتر سوالات خود را مطرح نمایید.
4/5 - (1 امتیاز)

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر احمد سه شنبه ۲۰ آذر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 155 مشاهده پرسش
    سلام من اسپرم صفر دارم عمل بیضه کردم نتیجه نگرفتم دکتر اسپرمی پیدا نکرده است
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۰ آذر ۹۷( 5 سال پیش)
      پس بیخیتل شوید
  • تصویر کاربر ادریس چهارشنبه ۹ آبان ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 157 مشاهده پرسش
    من 35سال سن دارم
    پنج ساله اقدام کردم
    همسرم دوبار در سه ماهه اول سقط داشته
    تنبلی تخمدان داره که با مصرف دارو بهتر شده
    دوبار ازمایش اسپرم دادم نتیجه خوب بوده
    دفعه اخر مرکز ناباروری اصفهان ازمایش تانل دادم که موفولوژی من رو 1در صد اعلام کردن
    میزان اسپرم و حرکت اونها و بقیه موارد خوب بوده
    باتوجه به سبک زندگی من از قبیل
    داشتن واریکوسل
    کار در کارخانه پلاستیک با گازهای بنزن و فنل زیاد
    پوشیدن شلوار تنگ
    گرمای 47درجه جنوب و محل کار
    قرار دادن گوشی در جیب شلوار
    استرس زیاد
    ایا با توجه به موارد فوق اجتناب از موارد یاد شده می تواند فورمولوژی اسپرم من رو بهبود ببخشه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۹ آبان ۹۷( 5 سال پیش)
      نه ارتباطی زیاد با انها مدارد
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۱ خرداد ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 178 مشاهده پرسش
    سلام
    من نوجوان 16 ساله هستم
    من ترس دارم نابارور بشوم برخی علائم مانند تیره شدن رنگ آلت تناسلی. درد بسیار کم و لحظه ای بیضه و مثانه
    و اینکه زود تحریک شده اگر فردی لخت ببینم نا خواسته آب کمی از منی میاید ولی نمیدانم ادرار هست یا بول و میل جنسی» هنوز باقی میماند
    ایا من نابارور هستم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱ خرداد ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام وپوزش از تاخير در جواب در اين سن اصلا قابل پيشگويي نيست نگران بيخودي
  • تصویر کاربر حمید سه شنبه ۱ خرداد ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 214 مشاهده پرسش
    باسلام و تشکر
    من دارای واریکوسل هستم که برایم مشکل خاصی ایجاد نمیکند و دکتر گفته که نیاز به عمل نیست.
    ولی یکسال هست جهت بچه دارشدن اقدام کردبم که نتیجه نداشت،البته یه دختر 9ساله دارم
    آخرین ازمایش اسپرم که دادم تعداد اسپرمها به شرح زیر بوده
    A:3%
    B:47%
    C:43%
    آیا با این نتیجه جهت بچه دارشدن مشکلی هست،اگر جنسیتش پسر باشه چی؟
    آیا نیاز به عمل هست؟
    ممنون از راهنماییتون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱ خرداد ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام وپوزش از تاخير در جواب بايد بياييد مهاينه كنم٠٢١٧١٠٦٢٣٠٠
  • تصویر کاربر n22d22 سه شنبه ۱ خرداد ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 180 مشاهده پرسش
    ایا بین بیماری و سایز الت نتاسلی رابطه ای وجود دارد؟ یعنی می توان گف که هرکس واریکوسل دارد الت تاسلی کوتاهی دارد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱ خرداد ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام وپوزش از تاخير در جواب اصلا ارتباطي ندارد
  • تصویر کاربر پریاقلندری سه شنبه ۱ خرداد ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 179 مشاهده پرسش
    سلام وخسته نباشیدخدمت اقای دکترکریمی من وشوهرم الان 5ساله ازدواج کردیم وازهمان اول ازدواج قصدبارداری داشتیم مشکل ازشوهرمه که ازمایش اسپرمش 1درصد الان دوبارعمل lvfانجام دادیم باراول گرفت ولی سر6هفته سقط شدباردوم اصلانگرفت میخواستم ازشماخواهش کنم که درمانی یاداروی گیاهی هست که مابتونیم مقداراسپرم روافزایش بدیم وطبیعی بارداربشیم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱ خرداد ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام وپوزش از تاخير در جواب سلام بياييد معاينه شويد٠٢١٧١٠٦٢٣٠٠
  • تصویر کاربر حمیدرضا یکشنبه ۹ اردیبهشت ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 195 مشاهده پرسش
    سلام خدمت شما
    آقای دکتر من چند وقت پیش دچار عمل جلق زدن شدم و بعد از ارگاسم شدن از خروج منی به وسیله سفت کردن عضلات مانع خروج منی شدم.
    الانم خیلی ناراحتم...
    آیا احتمال داره که لوله منی دچار انسداد شده باشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۹ اردیبهشت ۹۷( 5 سال پیش)
      تکرار نکنید
  • تصویر کاربر شهرام پنجشنبه ۱۶ فروردین ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 177 مشاهده پرسش
    ضمن عرض سلام وتبریک سال نو خدمت آقای دکتر.مدت ۴ساله که حسرت داشتن فرزند به دل خودم و همسرم مانده به دکتر هم زیاد مراجعه کردیم خودم واریکوسل خفیف داشتم یکسال ونیم پیش عمل کردم وبعد از آزمایش و مراجعه به دکتر فرمایش کردند که هیچ مشکلی نداریدتازگی هم دوباره آزمایش دادم مشکلی نداشت. همسر من بعد از چکاب از متخصص زنان مشکلی نداشت اما همچنان .هنوز بچه دار نمی شیم.شمارا بخدا راهی برامان بگذارید که خودمان طبیعی بچه دار بشیم .چون وضعیت مالی خوبی برای کاشت نداریم. خودم احساس میکنم چون پرتاب اسپرم خوبی ندارم شاید جنبش کم باشه که لقاح صورت نمی گیره. راهنمایی کنید برای قرص یا داروی برای جنبش اسپرم .با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۶ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
      ازمايش اسپرم دهيد بياييد معاينه٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤
  • تصویر کاربر علی شنبه ۱۸ فروردین ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 220 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید خدمت شما
    ببخشید من 24 اسفند جراحی فتق بیضه انجام دادم که تا پنج شیش روز اول که از جای جراحی تا بیضه چپ و قسمتی از کشاله ران چپم بی حس بود و از بعد از پنج شش روز کم کم حسش برگشت ولی احساس سوزش و درد و سوزن سوزن شدن در همان ناحیه هایی که گفتم بی حس بود شروع شده که گاهی این سوزش و درد تا آلتم هم کشیده میشه و راه رفتن را برام سخت کرده، پیش دکتر جراح هم رفتم ولی سَرسَری معاینه کرد و گفت هیچی نیست
    کمکم کنید میترسم که واریکوسل یا یه مشکل دیگه برام پیش آورده باشن چون علائم واریکوسل هم تقریبا مشابه همیناست اگر اشتباه نکنم... ترسم هم از این بابت بوده که چند نفر از اطرافیانم که این نوع جراحی رو انجام داده بودند چنین مشکلی نداشتن و از روز پنجم ششم راحت میتونستن راه برن، ضمناً دکتر جان جای جراحی مثل یه توده سفته... کمکم کنید با تشکر
    1. تصویر کاربر علی شنبه ۱۱ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
      سلام دکتر هنوز منتظر پاسختونم
    2. تصویر کاربر علی سه شنبه ۱۴ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
      دکتر جان منتظرم هنوز
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۶ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
      از محل سونو كنيد
    4. تصویر کاربر علی پنجشنبه ۱۶ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
      ممنونم دکتر جان دوباره رفتم پیش پزشک معالج گفتن سونو نیاز ندارید و ننوشتن برام
      یعنی میتونه خطرناک باشه؟
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۸ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
      بیخودی نگرانی با زمان خوب میشوید
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر آمنه سه شنبه ۷ فروردین ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 178 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر،من یه خانم ۲۲ ساله هستم ک یک سال و نیمه اقدام ب بارداری کردم و در چند دوره ی درمانی موفق نشدم ک دکترم امپول اچ ام جی برای من تجویز کرد امپول هارا استفاده کردم و امروز هم باید دوتا آمپول اچ سی جی تزریق کنم ،سوال من این بود ک وقتی امپول تزریق شد نباید کارهای سنگین بکنیم و تحرک داشته باشیم ؟و سوال دومم این ک امپول اچ سی جی رو دکترم تو دفترچه ام ننوشته و دکترم هم شهرستان هستن و من هم فعلا در تهران زندگی میکنم .خاستم بپرسم آزاد میشه تهیه کرد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۷ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
      ارتباطي به حركت ندارد بله ازاد هم است
درحال دریافت اطلاعات