ناباروری ناشی از واریکوسل و راه های درمان آن

ناباروری ناشی از واریکوسل یکی از شایع ترین بیماری ها و علل ناباروری در مردان است؛ در این موارد راه های متفاوتی برای درمان آن پیشنهاد می شود.


چه زمانی میفهمیم که واریکوسل داریم؟

بسیاری از مردان تا زمانی که جهت ناباروری معاینه نشوند، اغلب از ابتلای خود به واریکوسل اطلاع ندارند. واریکوسل واریس سیاهرگ های کیسه بیضه است. ناباروری هنگامی تشخیص داده می شود که یک زوج پس از 12 ماه تلاش به وسیله ارتباط جنسی محافظت نشده موفق به بچه دار شدن نمی شوند.

ناباروری ناشی از واریکوسل مسئله ای چندان نادر نیست و از هر 6 زوج، یک زوج را تحت تاثیر خود قرار می دهد. واریکوسل در 15 درصد مردان اتفاق افتاده و تصور می شود که عامل تا 40 درصد از موارد ناباروری باشد. خبر خوب این است که گزینه هایی درمانی برای ناباروری ناشی از واریکوسل وجود دارد.

✅ ارتباط بین واریکوسل و ناباروری

نقش مردان در باروری، ارائه اسپرمی سالم است که بتواند از واژن، رحم و لوله های فالوپ عبور کند. لوله فالوپ جایی است که یک اسپرماتوزون (اسپرم) منتظر می ماند تا یک تخمک یا اووم زن آزاد شود. هنگامی که یک تخمک آزاد شد، می تواند لقاح یافته و به یک رویان توسعه یابد.

مطلب مرتبط: واریکوسل گرید 3

رویان در نهایت تبدیل به یک نوزاد می شود. جهت انجام این کار، مرد نیازمند منی یا انزالی است که حاوی اسپرم هایی کافی و با توانایی حرکت مناسب و باروری تخمک می باشد. ابتلا به واریکوسل می توانند این فرایند را تحت تاثیر قرار داده و سبب نازایی شود.

ارتباط بین واریکوسل و ناباروری

✅ چگونه واریکوسل سبب نازایی می شود؟

واریکوسل دمای بیضه ها را افزایش می دهد که این وضعیت بر سیر تکاملی اسپرم ها تاثیر می گذارد. این افزایش در دما دو اثر دارد. اول اینکه سبب کاهش تولید تستوسترون می شود. تستوسترون، هورمون مردانه است که در تولید اسپرم شرکت دارد.

این کاهش در تستوسترون منجر به کاهش تعداد اسپرم های تولیدی شده و همچنین می تواند به نقص در تکامل اسپرم ها منجر شود و در نتیجه ناباروری ناشی از واریکوسل را بوجود می آورد.

نقص در تکامل اسپرم ها تحرک یا قابلیت شنا کردن اسپرم در منی را تحت تاثیر قرار داده و مختل می کند. همچنین، تصور می شود افزایش دما منجر به افزایش گونه های فعال اکسیژن شده که این گونه ها نیز به غشا و ماده وراثتی (DNA) اسپرم آسیب می زنند.

تمامی این اثرات به سلامت اسپرم آسیب می زنند و باعث ناباروری ناشی از واریکوسل میشود. همانطور که در بالا گفت واریکوسل به 4 روش می تواند باروری را تحت تاثیر قرار دهد که این روش ها عبارتند از:

کاهش تعداد اسپرم ها

تصور می شود که در واریکوسل به علت محیطی که برای اسپرم ها به وجود می آید تعداد آن ها کاهش می یابد. دمای بدن در کیسه بیضه معمولا چندین درجه کم تر از دمای دیگر اعضای بدن است.

هنگامی که خون در این ناحیه جمع می شود، این وضعیت می تواند سبب اختلال در کاهش دمای آن محیط شده و به مقداری جزئی دمای بیضه ها را افزایش می دهد.

این افزایش دما برای عملکرد مناسب اعضای تناسلی مرد بیش از حد بالا است. به ازای هر یک درجه افزایش دما در کیسه بیضه و بیضه ها کاهشی 40 درصدی در شمار اسپرم ها به وجود می آید.

کاهش میزان تستوسترون

واریکوسل با کاهش سطح تستوسترون ارتباط داده شده که می تواند عملکرد جنسی فرد را تحت تاثیر قرار دهد.

مطلب مرتبط: آزمایش اسپرم

آسیب DNA در اسپرم

واریکوسل با آسیب دیدن DNA یا ماده وراثتی در اسپرم ها در ارتباط است. مطالعات بیان می کنند که مردان مبتلا به واریکوسل نسبت به مردانی که به این مشکل دچار نیستند تعداد بیش تری اسپرم آسیب دیده دارند.

آسیب dna

کاهش کیفیت منی

واریکوسل با نامتعادلی هایی در بدن ارتباط دارد که سبب کاهش کیفیت منی می شوند. کیفیت مناسب منی برای رشد و تحرک اسپرم الزامی است.

✅ درمان واریکوسل

واریکوسل می تواند هم از روش های جراحی و هم روش های درمانی غیر جراحی درمان شود. این روش های درمانی سبب کاهش فشار در سیاهرگ های واریسی می شود که واریکوسل را به وجود آورده اند. واریکوسلکتومی روشی غیر جراحی است که شامل بازکردن پیچ خوردگی سیاهرگ هایی می شود که سبب واریکوسل شده اند.

علاوه بر آن، یک گزینه درمانی با کم ترین حد تهاجم به نام آمبولیزاسیون واریکوسل وجود دارد. هر دو این روش های درمانی می توانند سبب رفع واریکوسل شده و منجر به بهبود هایی در تعداد و کیفیت اسپرم ها شوند. در اینجا اطلاعاتی درباره گزینه های درمانی متفاوت آورده شده است:

واریکوسلکتومی باز

واریکوسلکتومی باز شامل برش، معمولا در ناحیه کشاله ران، جهت دسترسی به عروق خونی می شود که با واریکوسل در ارتباط هستند. بعد از آن، پیچش این عروق خونی باز می شود.

مطلب مرتبط: عمل واریکوسل

واریکوسلکتومی لاپاراسکوپیک

واریکوسلکتومی لاپاراسکوپیک شامل 3 برش کوچک در ناحیه شکم می شود. یکی از این برش ها برای وارد کردن لاپاراسکوپ به درون شکم استفاده می شود. دو برش دیگر برای وارد کردن ابزار های مورد نیاز برای برش و باز کردن پیچش سیاهرگ های متورم استفاده می شوند. این روش درمانی نیازمند بیهوشی عمومی می باشد.

مطلب مرتبط: لاپاراسکوپی واریکوسل

واریکوسلکتومی میکروسرجری

واریکوسلکتومی میکرو جراحی شامل ایجاد یک برش در کشاله ران شده و به واریکوسلکتومی باز شباهت دارد با این تفاوت که جراح از یک میکروسکوپ جهت دیدن عروق خونی استفاده می کند. میکروسکوپ تشخیص این عروق خونی را آسان تر می کند.

روش میکروسرجری

آمبولیزاسیون واریکوسل

آمبولیزاسیون واریکوسل روشی بدون بستری و با حداقل سطح تهاجم برای ناباروری ناشی از واریکوسل است که توسط یک رادیولوژیست مداخله ای انجام می شود. در این روش یک برش کوچک جهت وارد کردن یک کاتتر در کشاله ران ایجاد می شود. کاتتر یک لوله نازک است که به درون سیاهرگ رانی قرار می گیرد.

مسیر این کاتتر با استفاده از تکنولوژی اشعه ایکس مشخص شده و کاتتر به درون سیاهرگ های متورمی هدایت می شود که واریکوسل را به وجود آورده اند.

یک کویل کوچک به درون رگ ها فرستاده می شود تا آن ها را بسته و جریان خون را به عروق خونی دیگر هدایت کند. در پایان این فرایند، کاتتر خارج شده و یک بانداژ بر روی برش کوچک قرار داده می شود.

به گفته جامعه رادیولوژیستان مداخله ای، قیمت و تاثیر آمبولیزاسیون در بهبودی ناباروری ناشی از واریکوسل در مردان به اندازه بستن رگ ها به روش جراحی باشد.

میزان بارداری و عود مشکل در این روش با روش واریکوسلکتومی جراحی قابل مقایسه است. بیمارانی که تحت هر دو عمل قرار گرفته اند بیان دارند که ترجیح و تمایل بسیاری به آمبولیزاسیون داشته اند. سه ماه پس از آمبولیزاسیون واریکوسل می توان افزایش تعداد اسپرم ها را مشاهده کرد.

✅ تشخیص ناباروری ناشی از واریکوسل

بسیاری از موارد واریکوسل می توانند تا زمانی که مشکلات ناباروری به وجود نیامده اند بدون تشخیص باقی بمانند. مطالعات بیان دارد که در حدود 40 درصد از مردان نابارور مبتلا به واریکوسل هستند. به دلیل نقش بالقوه واریکوسل در آسیب رساندن به بیضه ها و تاثیر آن بر کیفیت اسپرم ها شناسایی و تشخیص آن در حین معاینه جسمانی مهم است.

هنگامی که علائم واریکوسل نمایان نیستند، جریان غیر عادی خون اغلب می تواند با استفاده از یک آزمایش تصویر برداری به وسیله امواج صوتی یا یک ونوگرام کم تهاجم تشخیص داده شود.

ونوگرام، یک آزمایش اشعه ایکس است که جهت برجسته شدن ناهنجاری های عروق خونی، رنگی مخصوص به درون سیاهرگ ها تزریق می شود. در صورتی که ابتلا به واریکوسل در شما تشخیص داده شده و مایل به دوری از جراحی واریکوسل می باشید، آمبولیزاسیون واریکوسل می تواند گزینه ای مناسب برای شما باشد.

دکتر حسین کرمی متخصص واریکوسل و اورولوژی در تهران

4/5 - (3 امتیاز)

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر مهرداد یکشنبه ۹ اردیبهشت ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 199 مشاهده پرسش
    باسللام به دكتر عزيز خواهشمند است در مورد غلظت وتعداد كم اسپرم وراه درمان آن پحث بفرماييد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۹ اردیبهشت ۹۷( 5 سال پیش)
      چشم
  • تصویر کاربر اسماعيل یکشنبه ۹ اردیبهشت ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 163 مشاهده پرسش
    سلام وقتتون بخير.آقاي دكتر الان حدود ٨ ماه هست كه جراحي واريكسل انجام دادم و هنوز روي بيضم يه برآمدگي هست.آيا طبيعيه يا مشكلي داره.ممنون محبتتون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۹ اردیبهشت ۹۷( 5 سال پیش)
      اینها طبیعی است
  • تصویر کاربر محمدشمس پنجشنبه ۱۶ فروردین ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 173 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکترمن ۳۱سالمه یک ساله اقدام به بچه دارشدن کردم ولی نمیشه دکترهم رفتم سری اول اسپرمم کم بودوسری دوم بهترشدازمایش واریکوسل دادم هردوبیضه ام کمی واریکوسل داره میخواستم بدونممیتونم بچه داربشم یانه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۶ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
      بله اقدام كنيد
  • تصویر کاربر حمیداحمدب پنجشنبه ۱۶ فروردین ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 182 مشاهده پرسش
    سلام من عمل توموربیضه انجام دادم ویکی ازبیضه هام هم درآوردم آیادرناباروری تاثیرمیزاره دردی چیزی هم ندارم .
    آیاتحت شرایط معافی قرارمیگیرم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۶ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
      اگر شيمي درماني نكردي بله باوري مشكلي ندارد
  • تصویر کاربر علی پنجشنبه ۱۶ فروردین ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 205 مشاهده پرسش
    در زیربیضه یک رشته رگهای سفت وجود داردکه با فشار به آن باعث درد می شودوبعد ازفشار احساس دردکمر می کنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۶ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
      سونو كنيد
  • تصویر کاربر نگین پنجشنبه ۱۶ فروردین ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 182 مشاهده پرسش
    سلام وقتتون بخیر آقای دکتر
    همسر من بعد معاینه دکتر مشخص شد واریکوسل گرید یک دارن
    البته من بعد یه سال باردارشدم اما بعد در سه ماهگی با وجود تشکیل قلب توقف رشد بود و بچه سقط شد
    در آزمایش اسپرم همسرم همه چی اوکی بود
    اما به درخواست من آزمایش sdf دادیم که قبل بارداری این عدد زید ۲۰ درصد بود اما الان ۴۶ درصد واقعا نمیدونیم چکار کنیم همسرم عمل کنند یا ویتامین اوکی
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۶ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
      از نظر من نيتز به عمل ندارند
  • تصویر کاربر مهدی پنجشنبه ۱۶ فروردین ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 190 مشاهده پرسش
    با سلام من سال کذشته با 24 ملیون اسپرم بیضه سمت چپم را با واریکوسل گرید 2 عمل کردم امسال برج 1 بعد از گذشت 91 روز از عملم دوباره اسپرمم 24 ملیون بود اما الن اسپرم 15 میلون است دکتر جراحم میگه اصلا واریکوسل ندارم سایر دکتر ها می کن واریس هست . دکتر سونوگرافی هم بعد از سونو گفته وایکوسلم اوود کرده و چپ کرید 3 و راست گرید 2 است .
    تو رو خدا راهنماییم کنید چ کار کنم ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۶ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
      از نظر من نياز به عمل جديد نداريد
  • تصویر کاربر رها شنبه ۴ فروردین ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 183 مشاهده پرسش
    شوهرو ده روز از عمل جراحیش گذشته درد بیضه ها،سوزش بیضه ها،راه رفتن سخت می باشد خیلی سوصداد میکنه راهنمایم کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۴ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر احسان سه شنبه ۱۵ اسفند ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 171 مشاهده پرسش
    باسلام و خسته نباشید.من ازمایش اسپرمم ب شرح زیر هست.و درسونو بیضه تشخیص واریکوسل گرید۱و ۲داده شد.حال سوال من اینه:با توجه ب ازمایش اسپرمم انجام عمل رو توصیه میکنید یا با دارو میشود صاحب فرزندشد
    Volume :4/5
    Ph :8
    Sperm concentration :109 milion
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ اسفند ۹۶( 6 سال پیش)
      ازمایش کامل را بفرستید
  • تصویر کاربر سید سه شنبه ۱۵ اسفند ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 224 مشاهده پرسش
    با سلام.37 سالمه از زاهدان .دکل بندم.حدود 4 ماه پیش اجسام بسیار سنگین جابجا کردم و ناف وزیر نافم درد شدید گرفت چند تا دکتر و سونو دادم گفتن هرنی و فتق نیست.الان دو ماهه که درد ناف و زیر ناف و بیضه دارم و موقع ارضاع درد و سوزش شدید که تا مقعدم میرسید و عذاب میکشیدم.دومرتبه رفتم مشهد دکتر معاینه کرد سونو و عکس نوشت گرفتم که اونم نرماله و گفت احتمالا التهاب داره.افلوکساسین 200 و پروترال 4 درصد بهم داد دارم مصرف میکنم.دردم کمتر شده. جدیدا با تحرک و راه رفتن زیاد نافم بیشتر و بیضه هام کمتر درد میگیره.همین الان رفتم دکتر جراح کلیه کهنه کار معاینم کرد و گفت احتمال فتق و واریکاسل داری اونم سونو مثل قبلی نوشته میگه این کارش خوبه.به نظرتون چیکار کنم لطفا راهنماییم کنین.ظمنا خودم احساس میکنم دردام کمتر شده.ممنون
    1. تصویر کاربر سید جمعه ۱۱ اسفند ۹۶( 6 سال پیش)
      ضمنا سونو آخری کامل از همه جا هست و نوشته واریکاسل ندارم.نمیدونم چرا تصاویر ارسال نمیشه
    2. تصویر کاربر سید جمعه ۱۱ اسفند ۹۶( 6 سال پیش)
      ضمنا سونو آخری کامل از همه جا هست و نوشته واریکاسل ندارم.نمیدونم چرا تصاویر ارسال نمیشه
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ اسفند ۹۶( 6 سال پیش)
      درمان شما ورزش ونشاط وعدم مصرف دارو است
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات